Events

Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria 2010)

Share
Location : Putrajaya, Malaysia

Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria 2010)
10 July 2010 until 18 July 2010

Sejak tiga tahun penganjurannya, Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria) tidak pernah mengecewakan peminat seni taman, landskap dan bunga-bungaan tempatan. Kali ini, sebanyak 400,000 jenis bunga hiasan beraneka warna, tumbuhan herba, pokok liar dan hiasan laman unik akan menghiasi festival tahunan dengan tema ´Keindahan Tropika´ yang bermula Sabtu depan.

BERTEMAKAN ´Keindahan Tropika´, Festival Bunga dan Taman Putrajaya (Floria 2010) yang kali ketiga penganjurannya tahun ini akan mempamerkan kelainan dengan menampilkan koleksi terbesar heliconia (bunga sepit udang) yang belum pernah ditunjukkan di Malaysia dalam suasana taman.

Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Tan Sri Samsudin Osman, berkata kebanyakan sudut laman dan ruang pameran akan dihiasi bunga heliconia yang mempunyai lebih 150 spesies di dunia.

"Malah heliconia yang banyak di Asia Tenggara, dipilih sebagai bunga tema bagi Floria 2010 kerana kepelbagaian spesies bunga itu yang begitu sinonim dengan cuaca tropika di negara ini," katanya.

Floria 2010 berlangsung selama sembilan hari bermula Sabtu depan hingga 18 Julai ini di Persisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya menampilkan 400,000 jenis bunga hiasan beraneka warna, tumbuhan herba, pokok liar dan hiasan laman unik serta menarik.

Tema Keindahan Tropika dipilih bersesuaian dengan usaha mempromosikan Putrajaya sebagai `Bandaraya Dalam Taman´ dan `Bandaraya Berbunga´ selaras hasrat kerajaan menjadikan Putrajaya sebagai bandar hijau.

Samsudin berkata, dijangka lebih 500,000 pelancong tempatan dan asing menghadiri festival kali ini dengan penyertaan 10 negara seperti Indonesia, United Kingdom, Australia, Jepun, Kanada, Taiwan, Belanda, New Zealand dan Serbia yang turut mempamerkan landskap, taman dan gubahan bunga masing-masing.

Salah satu negara luar yang menghadiri festival kali ini juga adalah pemenang pertandingan laman di Pameran Taman Chelsea, bulan lalu.

Festival berkenaan dibuka secara percuma dari jam 9 pagi hingga 10 malam setiap Isnin hingga Khamis dan dilanjutkan sehingga jam 12 tengah malam pada Jumaat serta hujung minggu.

Selain itu, katanya, festival berkenaan akan turut memberi peluang kepada pengusaha dan pembekal bunga serta landskap untuk mempamer dan memperkenalkan produk mereka di samping membuka peluang perniagaan pelbagai pihak dalam industri landskap, hortikultur dan perkebunan.

"Sebagai usaha penambahbaikan penganjuran, kita akan menyediakan sebanyak 45 ruang perniagaan berkonsep bazaar taman berbanding 30 ruang tahun lalu dan semuanya sudah ditempah," katanya.

Floria diperkenalkan buat pertama kalinya pada 2007 dan kini ia dijadikan acara tahunan yang menjadi komitmen Perbadanan Putrajaya dalam usaha membangunkan Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan sebagai `Bandar Dinamik´.

Pameran yang berlangsung di kawasan seluas 6.07 hektar juga membolehkan pengunjung mendekati dan menyelami keindahan landskap dan bunga-bungaan selain dapat menyertai 180 aktiviti .

Pada waktu malam, landskap dan kawasan pameran menampilkan keindahan taman dengan cahaya lampu yang memukau.

Sebanyak 20 sekolah dan lapan universiti, taman milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO), dan taman syarikat korporat turut mengambil bahagian.

Pengunjung juga boleh melihat demonstrasi dan bengkel penanaman serta penjagaan tanaman, kraf tangan, seminar mengenai tumbuhan dan landskap, persembahan kebudayaan dan hiburan, pertunjukan pentas, pertandingan melukis dan foto serta ceramah mengenai pokok.

Pengangkutan transit percuma disediakan untuk pengunjung.

Source: Berita Minggu


Organiser :Perbadanan Putrajaya

Venue:Persisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya

Previous Page

Other Events
 

Custom Search

AdvertisersCheap Airfares on Wego Travel Search

Terms of Service |  Privacy Policy |  RSS |  Copyright © NSTP e-Media Sdn Bhd (411895-A) Best viewed in 1280x1024 resolution.